Romanje proti domu

Na praznik vnebovzetja Device Marije nam evangelist Luka poroča o srečanju Marije in Elizabete (Lk 1,39-56). Marija po oznanjenju, po dotiku Boga, hiti k svoji teti Elizabeti. Ta v moči Svetega Duha prepozna skrivnost Marijinega materinstva. Srečanje Marije in Elizabete nam kaže, kaj pomeni srečati drugega in v drugem prepoznati Kristusa.

Marija je šla na dolgo in težko pot. Če želimo srečati drugega v globini, moramo tudi mi stopiti na pot – na pot, ki nas vodi iz sebe in tako lahko vidimo drugega. Na poti pa spoznamo tudi sebe, svoje šibkosti in obdarovanosti. Z Marijo lahko rečemo: »Moja duša poveličuje Gospoda,« ker tudi v vsakem izmed nas dela »velike reči«. Potrebno jih je prepoznati, se jih veseliti in se zahvaljevati.

Praznik Marijinega vnebovzetja nam govori o naši prihodnosti. V Veroizpovedi molimo: »Pričakujem vstajenja mrtvih in življenja v prihodnjem veku.« Marija je prva vzela v naročje Božjega Sina, zdaj pa je prva poleg Njega v nebeški slavi. Ona že živi to, kar mi pričakujemo ob koncu časov. Tam nas čaka; kakor mati čaka, da se otroci vrnejo domov. Mi smo na poti, smo romarji proti domu. Ko gledamo Marijo, vzeto v slavo vstalega Jezusa Kristusa, vidimo cilj. To nam daje upanje na našem zemeljskem romanju.

Dragoceni smo v Božjih očeh, nismo ustvarjeni le za majhna zadovoljstva sveta, ampak za veliko veselje v nebesih. Ko vzamemo v roke rožni venec in molimo z Marijo, delamo korake proti velikemu cilju življenja – proti večnosti.

s. Terezija Tomazin


Tiste dni je Marija vstala in hitro šla v gore, v mesto na Judovem. Stopila je v Zaharijevo hišo in pozdravila Elizabeto. Ko je Elizabeta slišala Marijin pozdrav, je poskočilo dete v njenem telesu; in Elizabeta je bila napolnjena s Svetim Duhom in je vzkliknila z močnim glasom: »Blagoslovljena ti med ženami in blagoslovljen sad tvojega telesa! In od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda? Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, je od veselja poskočilo dete v mojem telesu. Blagor ji, ki je verovala; kajti izpolnilo se bo, kar ji je povedal Gospod!«
Marija pa je rekla: »Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu, mojem Zveličarju.« (Lk 1,39-56)

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Hvaležni za Kruh
Naslednji prispevek
Do dna