Ugasnemo motorje

Veliki petek je, in 2. april, drugi dan, ko smo se iz skrbi zaradi naraščanja števila okužb ponovno zaustavili. Na nek način smo ugasnili, ali pa vsaj upočasnili, svoje motorje. Motor na fotografiji je na turistični ladjici Dravska vila. Že lep čas miruje, ustavila jo je epidemija.

Mar ni tudi Veliki petek priložnost, ko nas Križani vabi naj zaustavimo svoje »motorje« in se ustavimo pred Njim in Njegovim križem? V molku, brez besed.

V prispevkih z naslovom O tišini v času hrupa smo se do sedaj ustavili pri štirinajstih odgovorih, ki nam pojasnijo čemu je dobro kdaj dati prednost molku pred besedami. Poglejmo še naslednjih sedem.

TIŠINA JE TUKAJ: »Vsakdo je drugi, nihče on sam«, je zapisal Martin Heidegger. To je kar običajno v svetu, kjer je cilj biti zaposlen in učinkovit. V svetu tehnologije smo zamenjali bistvo, ker bistvo tehnologije ni tehnologija sama, ampak sva bistvo ti in jaz. Heidegger je tudi rekel, da bližina ostaja izjemna, in da se bomo odrekli svobodi, samo da bi uporabljali novo tehnologijo. Glava-Mož je postavil Alici v čudežni deželi vprašanje: »Vprašanje je samo, kdo je močnejši, nič drugega. Ti, ali nekdo, ki ga ne poznaš?« Poznamo tiste, ki upravljajo z družbenimi omrežji, imajo naše podatke, jih uporabljajo za trženje? Pomembno je znati biti brez tega, da smo dosegljivi, da znamo izklopiti telefon, zapreti oči. Preprosto, ne potrebujemo nobene metode ali tečaja.

V TIŠINI IZVEM KAKO NAJ ŽIVIM: Bog je v tišini, o čemer pričajo različne religije. Platon in Aristotel sta trdila, da napoči odprtost za možnost spoznanja velikih resnic tam, kjer se konča besednjak. Kadar se vozim v napačno smer, se ustavim, stišam glasbo, preverim navigacijo, sopotnike prosim, da so tiho. Samo tako lahko zbistrim glavo in najdem pravo smer.

POGLED V TIŠINO ZVEZDNATEGA NEBA OBRNEM V POGLED VASE: Nansen, raziskovalec polarnega sveta, piše: » Zvezdnato nebo je tvoj najbolj vdani prijatelj, čim ga prvič spoznaš: zmeraj je tu, zmeraj te pomiri, zmeraj te spomni, da so tvoj nemir, tvoji dvomi in bolečine minljivi in nepomembni. Vesolja ne gane in ga ne bo ganilo. Naši nazori, boji in trpljenja konec koncev niso tako pomembni in edinstveni.«  S tem, da poznaš sebe, poznaš druge. Dve vesolji sta. Eno se razteza navzven, drugo se razteza navznoter. V svoji notranji tišini odkrivam prostranosti, ki niso nič manj skrivnostne kot je vesolje.

TIŠINA JE LAHKO TUDI ORODJE: Izkušnja zelo ustvarjalnih ljudi je, da nastajajo rešitve, ko izklopimo svet. V knjigi je omenjen Elon Musk, ki v tišini odpre svoje misli. Imamo tudi sami izkušnjo, da nam pridejo na misel najboljše ideje, ko na primer pomivamo posodo?

O ČEMER NE MOREMO GOVORITI, MORAMO MOLČATI: Filozof Wittgenstein (20. stol.) je to zapisal, ker je verjel da prazno blebetanje njegovih rojakov ogroža smisel življenja.

Z GOVORJENJEM LAHKO ODVRNEM POZORNOST: Od česa? Kadar govorim kako čudovito je vse, lahko zamudim tisto pravo čudenje, za katerega potrebujem nemoteno pozornost. Tiho občudujem, ponotranjeno, osredotočeno.

PREVZETI OD NOTRANJEGA MIRU IN TIŠINE: Kdaj, kje? Kjerkoli, kadarkoli. Med branjem, delom, v naravi. Takrat je, kot da bi trenutek in večnost postala eno. Čas se ustavi. Prevzeti smo, odmaknjeni, a notranje prisotni.

Teh sedem odgovorov pred Tabo povežem s Tabo:

Pod Tvojim križem

… sem, preprosto tukaj, tiho, s Tabo.

…  vem kako živeti, in da smrt, življenje imata smisel.

… spoznavam Tebe, v Tebi sebe.

… izklopim vse, kar odvrača me od Tebe.

… ne razpredam, da trpel si in da res hudo je to, te besede nepotrebne so.

… opazujem, občudujem, se zahvaljujem.

… povsem prevzeta, zbrana in in prisotna.

Ne, hrupa, govorjenja glasnega res treba ni,

to Ti sam, na križu, jasno rekel si.

s. Polonca Majcenovič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Velikonočno voščilo
Naslednji prispevek
S hitrim korakom zgodaj zjutraj …