Zahej

31. nedelja med letom (leto C)

Lk 19,1-10
Zahejeva zgodba je zame vedno tako lepa. Pa saj ni čudno, spada med bisere evangelista Luka, ki je njegova najljubša tema Božje usmiljenje do človeka.
Tokrat me je zadela beseda, da Zahej ni mogel videti Jezusa zaradi množice, torej zaradi tistih, ki so hodili z njim. »Tisti, ki so hodili z njim« so podoba kristjanov, nas Bogu posvečenih oseb, ki pravimo, da »smo z njim«. Res izziv in spraševanje, koliko je moja hoja za Gospodom netransparentna, ovira za druge, da bi ga lahko videli in srečali. Zanimivo, že v predhodnem odlomku se je zgodilo zelo podobno: isti Jezusovi spremljevalci so skušali utišati slepega moža ob poti v Jeriho in tako preprečiti, da bi se srečal z Odrešenikom.
Zahej si je s svojim sodelovanjem z Rimljani, torej z okupatorjem, nakopal sovraštvo someščanov. Bogat je bil, kar je pomenilo, da nima »šans« priti v nebeško kraljestvo … A nekaj ga je pritegnilo. Lastno življenje ga je stiskalo in gnalo, da bi videl, kdo je ta Jezus.
V judovski kulturi se ni spodobilo teči, on, tako pomembna osebnost, pa se spravi v tek in spleza na drevo! Si predstavljate danes kakšnega okravatanega gospoda na drevesu v drevoredu, ko se mimo pelje delegacija kakšnega imenitnega svetovnega voditelja? Najmanj, kar bi se mu zgodilo, je, da bi ga ujela kamera kakega drugega radovedneža in bi posnetek objavil na družbenem omrežju in bi se mu vsi smejali. Iz Zahejevega ravnanja se vidi, da je šlo za pristno željo, da bi videl Jezusa, saj je samo v tej dinamiki zmogel iti preko svojega družbenega položaja in se ni zmenil za odziv množice. Njegovo srce je bilo osredotočeno na Tistega, ki ga je želel videti.
Kot je Zahej predvideval, je Jezus prišel mimo, ga videl in mu rekel, naj hitro stopi dol. Ta »stopiti dol« ima globok duhovni pomen. Bog stoji na nižji točki kot človek zato, da bi dosegel tudi največjega grešnika. Spominja celo na Jezusov spust v predpekel, da bi pripeljal k Očetu vse mrtve. Hm, okrog sebe pa zaznavam veliko miselnosti, da se moramo mi potruditi in se na razne načine vzpenjati k Bogu!
Kako lepo je gledati preobrat, ki se je zgodil v Zaheju. Klic, pozornost nanj, pogled, ljubezen, njegov vstop v hišo … so stvari, ki so prebudile Zahejevo spreobrnjenje. Odpuščanje je tisto, ki vzbudi spreobrnjenje, in ne obrnjeno. Tudi Petru se je kasneje zgodilo nekaj podobnega na dvorišču velikega duhovnika ob Jezusovem pogledu.
Jezus Zaheju razlaga, da mora danes ostati v njegovi hiši, in pri tem je vsaka beseda zelo pomembna. Žene ga Očetova ljubezen do vsakega grešnika, ki ga želi rešiti, zato je tako nujno, da hitro spleza dol.
Naj se ta Očetova goreča želja, Jezusov usmiljeni pogled danes dotakne tudi tvojega srca.

s. Metka Vrabič

Želite, da vas obvestimo o novih prispevkih? Prijavite se!

Prijavite se na naša e-obvestila!

Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite.

Poiščite nas tudi na družabnih omrežjih:

Instagram
YouTube

Kategorija: duhovno
Oznake: duhovno
Prejšnji prispevek
Na farizejev ali na cestninarjev način?
Naslednji prispevek
Vaja dela mojstra